Centrum voor Klassieke Astrologie

Klassieke medische astrologie

Hippocrates die leefde in de 5°eeuw vóór Christus schreef het volgende citaat : De man die onbekend is met de wetenschap der astrologie verdient eer de naam van dwaas dan die van geneesheer.

Inderdaad, in Europa is de geneeskunde tot in het begin van de 18° eeuw zeer nauw verbonden geweest met de astrologie.

Het is de oude Galenische benadering die bij de astrologie past omdat beiden werken met de vier lichaamssappen of humores en deze gelijkstellen met de vier elementen : vuur = gele gal, aarde = zwarte gal, lucht = bloed, water = flegma.

De Galenische geneeskunde is echter zo goed als uitgestorven juist vanwege het feit dat de kennis van de astrologie een noodzaak was.

De middelen om de ziekte te behandelen door aderlaten, purgeren e.d. is niet meer van deze tijd en ook de traditionele medicamenten (kruidenmengsels) zijn niet meer te krijgen.

Toch is het zinvol om de klassieke medische astrologie te bestuderen en toe te passen.

Er zijn een aantal boeken overgebleven die ons de mogelijkheid geven om via de astrologie een inzicht te krijgen in wat er misloopt in het lichaam.

Ook hier is de uurhoek ons belangrijkste instrument.

Een geboortehoroscoop kan ons informatie geven over de zwakke punten in de contitutie. Hier speelt het temperament een grote rol.

Een uurhoek geeft ons de actuele situatie. We kijken niet alleen naar het symptoom maar zoeken de diepere oorzaak van de ziekte.

De klassieke medische astrologie kan dus wel degelijk helpen om inzicht te krijgen in een ziekteproces.

Inhoud cursus medische astrologie:
- Les 1 : Traditionele geneeskunde en astrologie.
- Les 2 : De medische uurhoek.
- Les 3 : De schatkist van Saunders.
- Les 4 : De medische analyse van de geboortehoroscoop.
- Les 5 : De medische uurhoek t.o.v. de geboortehoroscoop.
- Les 6 : Praktijkles.